Dilema proprietarului de locuință: Vând acum sau mai aștept?

deMircea Vinteanu

Dilema proprietarului de locuință: Vând acum sau mai aștept?

La o întrebare aparent simplă pe care și-o pun mai toți potențialii vânzători, răspunsul nu poate fi unul unilateral.

În actualul context de piață, cei care iau în calcul vânzarea unei locuințe sau a unei proprietăți imobiliare în general se întreabă adesea dacă este momentul potrivit pentru o asemenea decizie. Mulți o fac în speranța că prețurile pe piața rezidențială vor reveni curând pe un trend crescător, iar puterea de negociere se va întoarce în mâna vânzătorilor. La această întrebare – aparent simplă – nu iti pot da însă un răspuns unilateral.

„Totul depinde de motivația din spatele vânzării si de ce vrei să faci cu banii după”

În funcție de câteva situații specifice, îți prezint în cele de mai jos, răspunsurile la întrebarea de mai sus:

1. Vrei să vinzi ca să cumperi altceva:
Pentru cei care vor să vândă o proprietate, iar apoi să cumpere alta, acum este un moment la fel de bun ca oricare altul, pentru că tendința generală a prețurilor este aceeași. Cu alte cuvinte, dacă se ieftinesc apartamentele cu două camere, la fel se întâmplă și cu cele de trei sau patru camere sau de ce nu, chiar si cu vilele. „Da, este un moment potrivit pentru ca un proprietar să-și vândă locuința dacă vrea să cumpere altceva după”

Ba chiar mai mult decât atât: momentul actual este unul ideal pentru aceia care vor să facă un upgrade de locuință – să treacă de exemplu, la un apartament mai mare, mai nou sau poziționat într-o zonă mai bună. Asta pentru că acum diferența de preț dintre diferite categorii de locuințe s-a diminuat considerabil. Astfel, dacă în anii trecuți puteai vinde un apartament cu două camere cu 80.000 de euro și mai aveai nevoie de o diferență de 40.000 de euro pentru a achiziționa o locuință similară, dar cu trei camere, acum ai putea face un astfel de „schimb” având în buzunar și un plus de 15.000 de euro. În plus, faptul că tranzacțiile se încheie mai greu acum este tot un avantaj pentru tine: înseamnă că ai mai mult timp la dispoziție pentru a analiza în tihnă, diversele oferte de pe piață, fără teama că oricând ți le-ar putea sufla cineva de sub nas. „Pe o piață care se mișcă greu e cel mai bine să faci un upgrade de locuință”, spun alti specialisti.

2. Trebuie să vinzi pentru că ești presat financiar:
Sunt absolut sigur ca in momentul de față, nimeni nu vinde o proprietate – locuință, dar nu numai – fără a avea o nevoie bine definită. Dincolo de nevoile specifice ale unui utilizator final (cea de a se muta într-o casă mai mare, spre exemplu), există și situații în care proprietarii sunt presați financiar din cauza unor datorii, credite neplătite, etc. Într-un asemenea caz, aproape nici nu se mai pune problema dacă este sau nu momentul potrivit pentru a vinde. Întrebarea este mai degrabă, când să o faci. Celor care au de gând să încheie o astfel de tranzacție în următoarele luni, le recomand s-o facă mai degrabă acum decât mai târziu. Asta pentru că există riscul ca peste nouă luni, prețul obținut să fie mai mic decât cel de acum.

3. Vrei să vinzi ca să investești banii sau să-ți pornești propriul business:
An de an, sunt destui cei care sunt dispuși să-și asume riscuri pentru a deveni antreprenori. Într-o asemenea situație, iarăși, întrebarea nu este atât de mult dacă e momentul potrivit să vinzi o proprietate – este un moment la fel de bun ca oricând, ci cât de oportun este businessul pe care vrei să-l începi.

4. Vrei să vinzi ca să valorifici o investiție făcută în trecut:
În această situație, răspunsul depinde de momentul în care ai făcut investiția. Astfel, dacă ai cumpărat o proprietate înainte de perioada de boom, iar prețul plătit era mai mic decât valoarea de piață actuală da, este un moment potrivit pentru vânzare.

Dacă, dimpotrivă, ai făcut o achiziție chiar în perioada de vârf a prețurilor, iar acum sper să ieși în profit sau măcar să eviți o pierdere, atunci, în mod clar, nu este cel mai bun moment pentru a trece la acțiune. Pe termen mediu, nu mai văd speculații în piata. În următorii trei-cinci ani, prețurile nu mai pot cunoaște creșteri semnificative, iar perioada 2007-2008 nu mai poate fi „replicată”. În ultimii ani, piața a revenit mai mult sau mai puțin la niște valori normale, iar acum este un cerc relativ închis, în care nu mai vin influxuri majore de capital din afară, astfel încât să impulsioneze creșteri spectaculoase de preț.

 „Pretul corect”, esențial pentru încheierea unei tranzacții
Dacă, după toate cele de mai sus, te decizi să vinzi, este esențial să tii cont de un factor decisiv în încheierea oricărei tranzacții: prețul. Este foarte important ca proprietarul să-și ajusteze așteptările în funcție de bugetul disponibil al potențialilor clienți. Această cerință nu este valabilă doar acum, ci funcționează întotdeauna într-o piață liberă. Asta s-a întâmplat de fapt și în perioada de boom; când cererea creștea iar oamenii erau dispuși să dea din ce în ce mai mult pe o locuință, vânzătorii s-au adaptat la situație și au cerut din ce în ce mai mult. În cazul în care nu te vei adapta la piață și nu vei cere „prețul corect” , cel mai probabil că vei rămâne cu locuința nevândută. In momentul de față, cumpărătorii sunt foarte informați, foarte atenți, și nimeni nu mai este dispus să plătească mai mult decât valoarea reală de piață a unei proprietăți.

Despre autor

Mircea Vinteanu administrator

Cand iei decizii importante in viata, cum ar fi vanzarea casei in care locuiesti sau vrei sa cumperi o casa in care tu si familia ta sa va simtiti “acasa” in Constanta si imprejurimi sau esti interesat sa primesti consilierea mea, te asigur ca esti in locul potrivit. SUNA-MA cu incredere fara nici un fel de obligatii. Sunt un agent imobiliar profesionist cu peste 20 de ani de experienta, respect un cod de etica profesionala si intotdeauna voi pune la dispozitia clientilor mei experienta mea, implicarea si cunostintele in acest sector pentru ca tu sa poti beneficia de cele mai bune servicii imobiliare.