Ce înseamnă un credit potrivit? 5 caracteristici ale unui împrumut chibzuit

deMircea Vinteanu

Ce înseamnă un credit potrivit? 5 caracteristici ale unui împrumut chibzuit

Dacă ai planuri mari, cum ar fi achiziția unei proprietăți sau poate renovarea unei locuințe, dar nu te poți baza pe economiile personale, un împrumut îți poate fi de folos – cu condiția să fie un credit potrivit pentru tine.

Din multitudinea de oferte de finanțare, alegerea celei mai avantajoase poate fi, însă, o adevărată provocare. Teama de a nu face alegerea corectă și complexitatea procesului de accesare a unui credit sunt, de asemenea, factori de stres care îți pot îngreuna pașii. 

Iată 5 dintre cele mai importante caracteristici ale unui credit potrivit, de care să ții cont înainte de a lua o decizie:

  • Nu te îndatorează peste măsură

Un credit potrivit este un credit a cărui rată lunară ți-o poți permite, fără eforturi financiare prea mari. Gradul maxim de îndatorare acceptat de către majoritatea băncilor este de 40% din veniturile tale lunare. Însă, pentru a-ți lua o marjă de siguranță, este recomandat ca rata lunară să nu depășească 30% din veniturile tale.

Cum te poți asigura de asta? Faci un calcul sincer al veniturilor și cheltuielilor tale lunare. 

Ai nevoie de o sumă mai mare? Există soluții. În cazul unui credit ipotecar, poți încerca să pui deoparte mai mult pentru avans. Sau să ai în vedere aducerea unuia sau mai multor codebitori – membri ai familiei sau persoane apropiate care își vor asuma, alături de tine, responsabilitatea rambursării împrumutului.

  • Are o rată a dobânzii convenabilă

Nu există credit fără dobândă, însă există unele dobânzi mai rezonabile decât altele. Dobânda influențează costul total al creditului, de aceea este recomandat să compari cât mai multe oferte de creditare înainte de a lua o decizie.

Pentru a putea face asta în mod eficient, poți apela gratuit la un broker de credite. Prin rețeaua sa, un broker are acces imediat la zeci de oferte, unele cu dobânzi mai bune, sau oferte noi, care nu sunt încă în circuitul comercial. Dintre toate, va face o selecție pentru a te ajuta să alegi oferta cu cea mai competitivă rată a dobânzii, potrivită cu situația ta financiară.

  • Îndeplinește condițiile tale

Pentru a putea accesa un credit, este nevoie să îndeplinești anumite condiții de eligibilitate. De regulă, aceste condiții au în vedere vârsta, veniturile, vechimea în muncă și posibilitatea de a achita un avans minim. Condițiile pot fi mai mult sau mai puțin flexibile, în funcție de banca sau instituția financiară care acordă împrumutul.

Din fericire, ofertele de finanțare sunt numeroase, așa că nu e recomandat să te oprești la prima. Poți avea parte de ajutor în selectarea ofertelor și găsirea acelui credit care îndeplinește condițiile, dar și cerințele tale – fără să fie nevoie să accepți o dobândă mai mare sau să faci alte compromisuri pentru a obține împrumutul de care ai nevoie. 

  • Este flexibil în ceea ce privește rambursarea

Fie că este vorba de un credit ipotecar sau de nevoi personale, opțiunea de a rambursa anticipat creditul îți poate oferi mai multă flexibilitate financiară. Dacă situația îți permite, recomandarea este să achiți creditul într-un timp cât mai scurt și, astfel, să plătești mai puțină dobândă.

Recomandarea în cazul unei rambursări anticipate parțiale a creditului este să optezi pentru scăderea perioadei, în favoarea scăderii ratei. O refinanțare îți poate aduce, de asemenea, avantaje prin obținerea unor condiții de creditare mai bune. O rambursare anticipată sau o refinanțare făcută la momentul oportun pot reduce semnificativ dobânda creditului – atât cea corespunzătoare ratei lunare, cât și cea totală.

  • Este gestionat în mod responsabil

Un credit este un împrumut pe termen lung, de regulă de la câțiva ani la câteva zeci de ani. O bună planificare financiară este esențială pe toată durata creditului, nu doar înainte de a-l lua și imediat după ce l-ai accesat. Va trebui să te asiguri că vei putea oricând să achiți ratele lunare.

Dacă nu îți vei mai permite să o faci, e bine să ai un plan de rezervă și să fii conștient de opțiunile tale – refinanțarea creditului pentru a obține o rată mai mică se numără printre ele. Un expert în creditare îți poate fi alături și te poate ghida pe tot parcursul creditului spre alegerile potrivite. 

Un împrumut chibzuit și atent gestionat este un instrument  folosit bine, te poate ajuta să-ți atingi obiectivele sau să faci un prim pas înspre ele, fără a-ți risca stabilitatea financiară.

Dacă în continuare ți-au mai rămas lucruri de făcut și de lămurit pentru a te asigura că faci alegerea bună, poți apela la asistență specializată. Cu ajutorul unui broker de credite poți avea acces instant la oferte de creditare diverse și poți fi îndrumat în mod corect spre ce ți se potrivește acum, dar și mai târziu. Brokerul de credite nu este doar un intermediar în accesarea unui credit, ci poate fi un aliat de încredere în buna gestionare a împrumutului tău – din prima zi și până la finalul perioadei de creditare. 

Conform OUG nr. 52/2016, acest serviciu este cu totul gratuit pentru consumatori. Profesia a fost riguros reglementată, astfel încât colaborarea cu un broker de credite autorizat este astăzi o modalitate mai sigură și mai ușoară de a accesa un credit potrivit. 

Despre autor

Mircea Vinteanu administrator

Cand iei decizii importante in viata, cum ar fi vanzarea casei in care locuiesti sau vrei sa cumperi o casa in care tu si familia ta sa va simtiti “acasa” in Constanta si imprejurimi sau esti interesat sa primesti consilierea mea, te asigur ca esti in locul potrivit. SUNA-MA cu incredere fara nici un fel de obligatii. Sunt un agent imobiliar profesionist cu peste 20 de ani de experienta, respect un cod de etica profesionala si intotdeauna voi pune la dispozitia clientilor mei experienta mea, implicarea si cunostintele in acest sector pentru ca tu sa poti beneficia de cele mai bune servicii imobiliare.

Lasă un răspuns