O serie de noi reglementări au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Vezi ce ai de făcut dacă ești într-una dintre situațiile descrise mai jos.
1. IMPOZITAREA CHIRIEI
De la începutul acestui an au intrat în vigoare modificări importante referitoare la impozitarea chiriei. Așadar, proprietarii care închiriază imobile trebuie să știe care sunt noile reguli.
În primul rând, de la 1 ianuarie 2023, a redevenit obligatorie înregistrarea contractului de închiriere la ANAF. Astfel, proprietarii au la dispoziție 30 de zile pentru a face acest demers, care le securizează imobilul. Pentru că, o dată cu aplicarea ștampilei ANAF, contractul devine titlu executoriu, ceea ce înseamnă că poți scăpa de chiriașii care îți dau bătăi de cap fără a apela la instanța de judecată.
În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la 1 ianuarie, acestea trebuie înregistrate până la 30 martie 2023.
O altă noutate constă în majorarea impozitului real. Astfel, deși cota de impozit de 10% din valoarea brută a chiriei rămâne neschimbată, eliminarea cotei forfetare de 40% duce la creșetrea banilor datorați statului.
Totodată, dacă încasezi venituri din chirii, trebuie să plătești impozitul pe venit până la data de 25 mai 2023.
2. VÂNZAREA PROPRIETĂȚILOR ACHIZIȚIONATE PRIN PRIMA CASĂ
Ai cumpărat un imobil prin Programul Prima casă și acum vrei să îl vinzi? Trebuie să îndeplinești o serie de condiții, potrivit reglementărilor în vigoare.
În primul rând, dacă te-ai hotărât să vinzi proprietatea după ce au trecut deja cinci ani de când ai cumpărat-o, ai nevoie de acordul Ministerului de Finanțe. Cererea poate fi depusă prin poștă sau online, împreună cu copiile următoarelor documente: cartea de identitate a proprietarului contractul de garantare.
Întrucât eliberarea acordului de înstrăinare durează destul de mult, poți face solicitarea înainte de a găsi un cumpărător.
În cazul în care vrei să vinzi imobilul înainte de împlinirea a cinci ani de când l-ai achiziționat, există două posibilități: fie dovedești incapacitatea de plată, fie achiți integral creditul, din resurse proprii.
3. CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ VINZI UN IMOBIL
Vrei să vinzi o proprietate? Trebuie să știi că plătești impozit, indiferent de situație.
De la 1 ianuarie 2023, se percepe impozit pe venitul din vânzarea imobilelor, chiar dacă prețul nu depășește 450.000 de lei. Impozitul va fi calculat la valoarea tranzacției, cu aplicarea cotelor următoare:
- 3% pentru imobilele deținute de până la trei ani inclusiv;
- 1% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de trei ani.
4. CREȘTE TVA-UL PENTRU LIVRĂRILE DE LOCUINȚE
Începând cu 1 ianuarie 2023, a scăzut plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5%, de la 700.000 de lei la 600.000 de lei pentru o locuință de cel mult 120 de mp.
Însă, dacă ai încheiat un antecontract înainte de 1 ianuarie 2023, va fi aplicat TVA-ul de 5%, în limita sumei de 700.000 lei.
De asemenea, dacă până la 1 ianuarie 2023 puteau fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 lei (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 lei va putea fi achiziționată cu TVA de 5%, în mod individual sau în comun.
Și în acest caz fac excepție antecontractele încheiate până la data de 1 ianuarie 2023.
5. SCADE PLAFONUL PÂNĂ LA CARE SE ACORDĂ FACILITĂȚILE FISCALE ÎN CONSTRUCȚII
Plafonul până la care se acordă facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor scade de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar. Prevederea intră în vigoare la data 1 ianuarie 2023 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.