Dobânda anuală efectivă (DAE) reflectă rentabilitatea reală a unei investiții și valoarea sa, în urma costurilor totale, precum dobânda, comisioanele și suma împrumutată. O cunoaștere mai aprofundată a modului în care funcționează DAE și a metodei de calcul a acesteia te poate ajuta să compari diferite tipuri de credite, astfel încât să alegi acea opțiune care îți va permite să te bucuri de o rată mai mică.
Ce NU include dobânda anuală efectivă?
În metoda de calcul a dobânzii anuale efective nu se iau în considerare costurile notariale, primele de asigurare, costurile altor garanții, costurile pentru evaluarea imobilelor, costurile pentru comisioanele generate de întârzieri ale plăților sau alte tipuri de comisioane pentru anumite servicii la cerere.
Dacă nu dispui de foarte mult timp, poți apela gratuit la serviciile broker-ului nostru de credite. Acest specialist te va ajuta să găsești cele mai bune dobânzi anuale efective și te va susține în cadrul întregului proces, până vei obține creditul.
Cum se calculează DAE?
Atunci când se calculează acest indicator se iau în considerare taxele și comisioanele percepute de instituțiile financiare pentru acordarea creditelor, adăugând la acestea și rata dobânzii anuale. Pe măsură ce perioada de rambursare este mai mare, valoarea DAE va fi mai mică. Pe de altă parte, dacă dorești să beneficiezi de un credit cu o valoare mai mică, pe o perioadă de timp mai scurtă, valoarea sa poate fi simțitor mai mare.
Cine reglementează metoda de calcul DAE?
Indicatorul este reglementat atât la nivel național, cât și la nivel european. În România, DAE a fost reglementată pentru prima dată în 2005, prin Legea nr. 289/2004, care a intrat în vigoare începând de la 6 ianuarie 2005. În 20 iunie 2010 a fost abrogată și înlocuită prin Decretul de urgență nr. 50/2010. În ceea ce privește legile europene, DAE este reglementată prin Directiva 2014/17/UE, a Parlamentului și a Consiliului European.
Cum te poate ajuta calculul indicatorului DAE?
Deoarece fiecare instituție financiară percepe propriile comisioane și dobânzi, calculul acestei valori unice procentuale, care reprezintă toate costurile generate de un credit, te poate ajuta să verifici rapid ofertele de creditare, oferindu-ți posibilitatea să alegi cea mai avantajoasă variantă pentru tine. Poți găsi această informație atât în ofertele de creditare ale fiecărei bănci, cât și în contractul de credit.
Cum pot afla ce opțiune de credit ipotecar este cea mai potrivită pentru tine?
Solicita o intalnire cu brokerul nostru de credite pentru a colabora gratuit cu un specialist. Acesta este un serviciu gratuit, care nu prevede costuri ascunse și prin care poți obține soluția optima de creditare potrivită nevoilor tale.
Postat de Mircea Vinteanu / Agent imobiliar – Realtor & CRS –
Elite Exclusiv Imobiliare Constanta