Agent de cumparator, agent de vanzator, agent imobiliar? Dar ce inseamna toate acestea cand eu vreau doar sa cumpar o casa? Recunosc ca daca nu esti la curent cu problemele imobiliare ti se pare ciudat…..dar nu-ti face griji, iti explic acum diferentele dintre acesti profesionisti.
Daca esti in cautare pentru a cumpara un apartament si agentia imobiliara ti-a oferit un agent care va lucra exclusiv pentru tine si interesele tale, nu te speria, nu este un truc. Este un alt mod de lucru imobiliar important din USA si care incet incet se consolideaza si in Romania.
Acesta este un nou profil de agent imobiliar care lucreaza exclusiv pentru una din cele doua parti: fie pentru cumparator si binele acestuia, fie pentru proprietarul care doreste sa vanda in timp ce agentul traditional lucreaza neschimbat atat cu vanzatorii cat si cu cumparatorii. Hai sa vedem mai multe detalii!
Agentul de cumparator
Acest profil de agent imobiliar lucreaza exclusiv pentru clientul care doreste sa cumpare. Asadar, munca lui este sa gaseasca proprietatea care sa se potriveste cel mai bine nevoilor clientului sau, sa-l acompanieze in vizitele efectuate si sa-l consilieze pe toata durata procesului de cumparare. Este ca un “antrenor personal” dar in versiunea imobiliara. Cu siguranta iti amintesti de unele emisiuni de televiziune americana cum ar fi “Casa din vis. Este exact asa.
Printre avantajele agentului de cumparator, se remarca faptul ca are o mare libertate de a lucra, intrucat, datorita faptului ca lucreaza pentru o singura parte, nu exista conflicte de interese.
Pe de alta parte, ei economisesc foarte mult timp clientului deoarece fac o selectie anterioara acelor proproprietati care corespund cerintelor cumparatorului, vizitandu-le el mai intai pentru ca clientul sa faca minimul de vizite la casele identificate anterior. De asemenea face cercetari pentru a afla daca acea proprietate are daune ascunse, taxe neplatite sau in termen de plata si pregateste toata documentatia necesara.
In plus, ei indruma cumparatorul in tot procesul de cumparare si de negociere. Foarte buna cunoastere a pietei imobiliare si faptul ca este un expert in domeniu, in cazul negocierilor, poate reusii reduceri intre 5% si 20%.
Agentul vanzatorului
Agentul vanzatorului urmareste aceiasi filozofie ca si agentul cumparatorului dar lucreaza exclusiv pentru cealalta parte: clientul sau are o proprietate pe care vrea sa o vanda. Prin urmare, munca lui este sa faca tot posibilul ca proprietatea sa se vanda cat mai repede posibil la cel mai bun pret.
Munca sa reprezinta o economie importanta de timp pentru clientul sau dar si de bani deoarece este responsabil de directionarea negocierii pretului aparand interesele clientului sau.
Este evident ca atat agentul cumparatorului cat si agentul vanzatorului primesc onorarii pentru munca lor.
Ce parere ai despre acesti agenti imobiliari specializati? Le-ai folosit serviciile vreodata?