Blog

În blog-ul meu găsești o mulțime de noutăți, informații importante, și articole cu sfaturi despre cum să îți vinzi sau să cumperi casa la cel mai bun preț, în cel mai scurt timp posibil și fără dureri de cap.

De ce vanzarea unei proprietati trebuie sa fie strans legata de serviciile unui agent imobiliar – Partea a II-a

Daca esti aici, ai citit deja >>> De ce vanzarea unei proprietati trebuie sa fie strans legata de serviciile unui agent imobiliar – Prima parte  si inseamna ca esti interesat de ce am spus si ce am de spus in continuare:

1.Decizi sa vinzi singur proprietatea.

Desigur, dupa discutia purtata cu sotia, copii, familia, toti cei cu factori de decizie, ai ajuns la concluzia ca trebuie sa vinzi. Este clar ca ai motive foarte clare pentru a vinde: de cele mai multe ori cumperi o alta casa in care sa locuiesti, poate ceva cheltuieli pe plan medical, poate cumperi si o masina, unele datorii trebuiesc platite, poate vrei sa-ti ajuti copii cu o suma de bani si de aceea incerci sa economisesti atat cat poti. Intrebarea ne trimite la punctul 2: este posibil sa-ti realizezi planul propus?

2.Cauti informatii pe internet pentru a obtine o idee despre preturile din piata si in cele din urma iti fixezi pretul.

Poate crezi ca ai stabilit un pret corect pentru ca ai cautat destul pe internet, ai obtinut destule informatii, ai facut comparatii si diferente, stiu, stiu, stai linistit, stiu ca casa ta este mult mai frumoasa decat multe dintre cele existente pe piata la vanzare, ca are mai multe finisaje si beneficii, da, stiu asta pentru ca pana acum inca nu am intalnit vanzatorul care sa aiba puterea de a spune ceva rau despre proprietatea lui sau de a fi macar realist.

Aici apare cea mai mare greseala. Ce te face sa crezi ca ai fixat un pret aproximativ? De ce nu un pret mai mic sau..de ce nu un pret mai mare decat cel fixat de tine? Fi foarte atent la ceea ce-ti spun: cand te gandesti sa pui un pret aproximativ, gasesti proprietati care nu sunt deloc relevante datorita faptului ca acele proprietati dupa care te-ai ghidat, sunt proprietati care inca sunt de vanzare la preturi care se bazeaza pe aceleasi criterii ca ale tale: planuri de viitor, lipsa de informatie, preturi fixate prin analize eronate. Iti spun ca cele mai importante criterii de referinta pentru a stabilii un pret corect, este sa cunosti pretul la care au fost deja vandute proprietati similare cu a ta si dupa cat timp a fost efectuata vanzarea. Inainte de vanzare, pentru tine, aceste informatii sunt imposibil de obtinut. Cum ai reactiona si ce modificari ai face daca ai sti ca proprietatile dupa care te-ai ghidat sunt in piata de 2 ani, 3 ani, 5 ani sau mai mult? Asta vrei tu? Sa te numeri printre cei care asteapta de ani buni vanzarea inca nerealizata?

Putem presupune ca da, te-ai decis sa vinzi si cum ai fixat pretul de vanzare, de unde sti ca pretul solicitat de tine este cel corect?

O decizie sanatoasa si inteligenta pentru tine este sa ceri parerea unui specialist. Aici apare in scena agentul imobiliar. Cel mai corect este ca dupa ce ai terminat discutiile cu familia si toti cei ce sunt factori de decizie despre vanzare si ce doriti sa faceti dupa, inainte de a scoate proprietatea pe piata, ar trebui sa va informati si sa selectati  dintre multitudinea de agenti imobiliari, un agent imobiliar profesionist pentru a-i solicita serviciile si consilierea. De ce este nevoie de el?

Pentru ca este singurul care cunoaste foarte bine piata imobiliara( nu avocat, nu notar, nu evaluator, etc), stie ce proprietati similare sunt disponibile la vanzare in piata si in zona in care tu vrei sa vinzi, are un istoric de proprietati similare vandute in ultimele luni sau un an ( nu ai nevoie de informatii ce depasesc un an de zile), cunoaste cantitatea de oferte si de cereri din piata si cu toate aceste informatii iti poate face o analiza comparativa de piata care poate sa difere cu cel mult 15% de pretul corect si….foarte important: iti poate spune bazat pe informatii reale ce proprietati sunt in piata similare cu dorinta ta de cumparare si asta te va putea ajuta sa  intelegi foarte clar daca planul tau este realizabil.

3. Faci cateva fotografii asa cum sti si crezi  ca sunt bine facute.

Ai facut fotografiile asa cum ai crezut insa fotografiile sunt extrem de importante si nu transmit ceea ce ar trebui. Fotografiile trebuiesc facute intr-un mod profesionist de un fotograf profesionist. Mai exact, inainte de a face fotografiile, casa trebuie sa fie bine pregatita, curata, ordonata in asa fel incat casa sa para cat mai spatioasa.  Nimeni nu vrea sa vada fotografii cu camere intunecate, fotografii cu haine pe scaune sau pe pat, farfurii pe masa din bucatarie, cainele sau pisica din casa si multe alte detalii care vor actiona in dezavantajul tau. Agentul imobiliar cunoaste foarte clar aceste detalii si va sti sa aranjeze totul in beneficiul tau.

Este logic nu? Daca pana acum ai vandut macar o masina, ai facut tot posibilul pentru a atrage atentia cumparatorului, corect? Cu casa ta trebuie sa fi mult mai atent.

4. Le spui prietenilor, membrilor familiei, colegilor, despre intentia ta de a vinde.

Cand le spui ca-ti vinzi casa, de ce o faci? Ce ai in cap? Ce asteptari ai? Te gandesti ca poate unul dintre ei va cumpara sau va povesti la randul lui cunoscutilor despre tine si vanzarea casei tale? Nu inteleg ce pot face ei pentru tine.  Stiu, stiu ca te vor sfatui cu privire la pret, i-si vor da cu parerea, stiu ca toti iti vor spune despre un prieten care a reusit vanzarea fara un agent imobiliar si chiar cu un pret bun, iti va spune cum sa faci si cum sa nu faci sau, daca ai facut ceva, el “cum stie totul”  iti va spune ca ai gresit si cum sa repari ceea ce ai facut deja insa nu uita ca el sau ei vorbesc fara costuri, fara pierderi si fara riscuri. Daca tu vei face ce spun ei si se dovedeste ca au gresit, este greseala ta, pierderea ta nu a lor deci accepta sfaturile unui profesionist. Daca trebuie sa te operezi, conteaza opinia colegilor, cunoscutilor sau conteaza doar parerea medicului care urmeaza sa faca operatia? Stie cineva mai bine decat el? Exact. Fiecare trebuie sa-si cunoasca bine locul si profesia.

Esti dispus sa lasi deoparte toti agentii imobiliari, fostii clienti, prezentii clienti si toti cei care pot fi directionati catre casa ta?

5. Urci proprietatea pe internet cu fotografiile si descrierea si gata: esti pregatit pentru vanzare.

Cu ultimi pasi pe care i-ai facut, astepti sa inceapa sa sune telefonul si sa apara si cumparatorul si ce sa vezi? Chiar incepe sa-ti sune telefonul: este un agent care-ti solicita informatii, alt telefon…alt agent care-ti solicita aceleasi informatii etc. In fiecare zi esti sunat de alt agent care iti pune aceleasi intrebari ca si ceilalti. La inceput, timp de cateva zile pana la doua saptamani primesti in continuare apeluri telefonice de la agentii imobiliari si incepi sa crezi ca acestia sunt chiar interesati de casa scoasa la vanzare, incepi sa crezi ca proprietatea ta este interesanta pentru agenti si clientii lor si mai rau, incepi sa crezi ca toti agentii care te-au sunat si te suna, vor incepe sa-si arate interesul de a-ti vinde casa. Cum ti se pare?

Cum poti crede ca agentul se va transforma in agentul tau de publicitate dar consumand banii lui? Nu. Va publica proprietatea ta pentru a atrage atentia cumparatorilor si pentru a-i directiona pe acestia catre alte proprietati pe care agentul le are sub control printr-un contract semnat cu proprietarii.  Cum poti sa crezi ca agentul imobiliar va incepe sa cheltuiasca proprii bani, sa consume timp si alte resurse  pentru tine fara sa fie sigur ca va face vanzarea, sigur ca i-si va recupera cheltuiala facuta si va si castiga? Da, spui ca vei plati comision la momentul vanzarii insa fiecare agent stie ca este foarte putin probabil sa face el vanzarea si prin urmare, nu se va implica atat cat ar trebui si nu va face ceea ce va trebui facut asa ca…..timpul trece, saptamani, luni, ani poate si tu nu vinzi. Incepi sa gandesti ca este un moment prost in piata imobiliara, ca nu sunt bani in piata, ca nu sunt cumparatori, ca nu este un moment bun pentru vanzare si refuzi sa crezi ca adevarata si singura vina este a ta.

Trebuie sa sti ca in timp ce tu astepti si nu se intampla nimic, altii vand, se muta in noile case si traiesc linistiti pentru ca au ales sa faca ceea ce tu ai refuzat. Ofera increderea necesara unui agent imobiliar pentru a-ti vinde casa pentru ca de fapt este in sarcina agentului sa-ti ofere serviciile care sa te ajute sa vinzi. In tot acest timp in care astepti, piata imobiliara se misca si este mereu in miscare, preturile se schimba si in general ele nu urca ci coboara si iti va fi mult mai dificil sa reduci pretul insa…greseala este doar a ta.

Permite-mi sa-ti explic cum functioneaza panoul DE VANZARE afisat ( daca ai pus asa ceva) impotriva ta. Toata lumea stie ca un panou DE VANZARE afisat de un agent imobiliar este ceva normal pentru ca asta face un agent imobiliar dar numarul tau de telefon de pe panou este dusmanul tau.  Agentii imobiliari vor avea grija sa informeze cumparatorii zicandu-le, inainte ca acestia sa vada panoul tau, ca esti un vanzator cu probleme la casa, ca nu esti serios, vor inventa anumite povesti triste si… cu multe alte motive de a speria cumparatorii pentru a nu se pune in contact cu tine, lucrurile sunt deja prea complicate. La urma urmei de ce proprietarul isi etaleaza numarul de telefon? De ce nu vrea sa lucreze cu un agent imobiliar? Ce ascunde? Si multe alte intrebari pe care cumparatorul si le pune indiferent de situatie si intens hranite aceste dubii si de agentul imobiliar, acesta va fi directionat cu usurinta catre o alta proprietate pe care agentul imobiliar vrea sa o vanda.

Si inca un lucru: sa presupunem ca esti acasa si primesti vizita unui cumparator potential. De unde sti ca acesta este un cumparator? De unde sti ca nu este un infractor? De unde sti ca cel ce este acum in casa ta nu este tot vanzator ca si tine care  a venit sa vada ce casa vinzi pentru a-si face o idee despre pretul casei sale pe care vrea sa o vanda?

Si multe alte intrebari. De ce nu te gandesti mai mult la securitatea familiei tale? De ce nu vrei ca timpul tau liber sa il petreci linistit cu familia?

Toate acestea nu se vor intampla cu un agent imobiliar pentru el nu isi va pierde timpul pe strazi cu clienti necalificati in prealabil si fara sa semneze cu acestia documente de siguranta inainte de a ajunge cu ei la casa ta si nu inainte de a face discutii eliminatorii cu potentialii cumparatori inainte de a te deranja inutil.

Continua sa citesti  >>>Intermediere imobiliara sau reprezentare exclusiva

Facebook
Twitter
LinkedIn

Cine Sunt?

photo-mircea 1

Expert Imobiliar, Agent Acreditat

Mircea Vințeanu

Numele meu este Mircea Vințeanu, sunt Agent Imobiliar Certificat și activez în sectorul imobiliar din anul 1999.

În blogul meu găsești noutăți despre piața imobiliara, sfaturi și informații despre cum să vinzi sau să cumperi active imobiliare în cel mai scurt timp și fără bătăi de cap.

Categorii

Folosim Cookies

Site-ul Mircea Vinteanu foloseste tehnologie Cookies pentru a salva anumite informatii menite sa imbunatateasca experienta utilizatorului. Conform legislatiei GDPR in vigoare, pentru a accesa site-ul este nevoie de acordul tau. Apasa butonul SUNT DE ACORD de mai jos pentru a oferi acordul tau si a accesa site-ul.