Sunt multi cei care decid sa vanda o proprietate pe cont propriu fara a avea un agent imobiliar sau aleg cea mai apropiata agentie fara sa-ti faca griji despre serviciile pe care aceasta le poate oferii pentru vanzarea proprietatii. Majoritatea oamenilor care fac astfel de alegeri o fac pe baza unor mituri false pe care le voi detalia in continuare:
Mitul 1. Agentii buni pot fi si ieftini
Exista multe persoane care au perceptia ca un agent imobiliar este didicat sa faca cateva fotografii cu telfonul mobil, sa faca publicitate pe portalurile de specialitate si sa astepte sa vina cumparatorul urmand ca el sa-i deschida usa casei pentru ca acesta sa viziteze imobilul. Adevarul este ca exista inca multe agentii imobiliare care functioneaza astfel, fara un angajament ferm fata de clientul lor si care fac o munca pe care proprietarul o poate face chiar mai bine si fara sa fie nevoit sa plateasca un comision cuiva. In aceste cazuri, multi dintre agentii imobiliari isi coboara foarte mult pretul onorariilor ba chiar unii dintre ei decid sa nu perceapa comision de la proprietar in schimbul de a mai avea un produs in portofoliul sau care sa-l ajute in atragerea cumparatorilor pentru a le vinde alte case.
In acesta meserie ca in oricare alta, poti gasii profesionisti bine pregatiti si antrenati si altii mai putin sau deloc pregatiti, cu o paleta de servicii mai mare sau mai mica, cu servicii personalizate pentru fiecare client, profesionisti care se angajeaza sa indeplineasca obiectivele stabilite cu clientii lor, care investesc si pariaza ca vor obtine beneficiul maxim pentru clientul lor. Evident, acesti agenti care sunt pregatiti, care isi vor face griji cu privire la nevoile reale ale clientilor lor, care stiu sa faca un plan de marketing pentru a vinde proprietatea, care au instrumentele necesare cu care vor pune in valoare produsul pe care urmeaza sa il vanda, care au o retea de colaboratori astfel incat proprietatea sa aiba expunere maxima, acei agenti care urmeaza sa lucreze pentru tine si te vor ajuta sa vinzi la cel mai bun pret, in cel mai scurt timp posibil, acei agenti care vor investi bani si timp in actiunile lor de a vinde, nu au cum sa fie ieftini. Vor incasa onorarii in functie de serviciile pe care le ofera.
Se pot pierde multi bani la o vanzare proasta a unei proprietati asa ca alege un profesionist care sa te ajute sa incasezi maximul posibil si care sa te ajute sa castigi mai mult decat tranzactia in sine. Sfatul meu este sa renunti la acele agentii imobiliare care cer un comision mic, care fac ceea ce faci si tu si care la final da, te va costa foarte scump.
Mitul 2. Cea mai buna agentie din cartier
Timpurile se schimba si la fel si tehnicile de vanzare. Inainte de a alege o agentie din apropiere, afla despre serviciile pe care agentia ti le ofera, daca colaboreaza sau nu cu alti agenti sau agentii, cate vanzari a facut in ultimile luni. Afla daca iti ofera informatii adevarate care sa te ajute sa iei cele mai bune decizii si daca te va tine la curent pe tot parcursul procesului de vanzare. Cere-le sa-ti spuna tot ce vor face pentru a-ti vinde proprietatea.
Astazi, majoritatea cumparatorilor ajung prin intermediul mijloacelor digitale sau prin colaborarea cu alte agentii si nu merg la agentiile imobiliare din cartier.
Mitul 3. Toti agentii imobiliari sunt la fel
Ca in orice profesie sunt agenti imobiliari buni si agenti imobiliari slabi. Oamenii sunt de asemenea diferiti: unii fara prea multe calitati iar altii cu aptitudini si abilitati excelente.
Este important sa ai incredere in persoana care te va insotii in tot procesul de vanzare a casei tale si sa aiba experienta dovedita pentru a-ti vinde casa rapid la cel mai bun pret posibil atat in perioadele bune cat si in momentele de criza.
Mitul 4. Agentul care iti valoreaza cel mai scump casa este cel mai bun
Cand vorbesti cu diferiti agenti imobiliari, pentru a-l alege pe cel mai bun in vederea atingerii obiectivelor ei iti vor spune cum functioneaza si de cele mai multe ori iti vor spune un pret pentru vanzarea casei tale. Este important sa vinzi la cel mai mare pret posibil dar pentru a reusi trebuie sa avem informatii reale despre cum se vand proprietatile din zona, pretul pe care il au concurentii tai din piata, aspectele pozitive si negative pe care le are casa ta si apoi planul de marketing care sa ne ajute sa vindem la cel mai bun pret posibil. Daca iti ofera un pret ridicat dar nu poate sa iti explice de ce a avansat acest pret si ce va face sa-i determine pe cumparatori sa cumpere la acest pret, este posibil ca obiectivul avut sa fie captarea casei cu orice pret, urmand sa iti demonstreze in timp ca proprietatea nu prezinta interes si sa te convinga sa cobori drastic pretul iar si iar. Te sfatuiesc sa iei decizia bazata pe explicatiile agentului care ti-a furnizat cele mai riguroase cercetari de piata.
Mitul 5. Cel mai bun agent este acela fata de care care ai cat mai putine obligatii
Daca ceea ce cauti este un agent angajat, determinat, acesta va functiona, va investi timp si bani pentru a te ajuta sa iti atingi obiectivul. Chiar crezi ca vei obtine toate astea atat timp cat angajamentul nu este reciproc? In general, noi agentii imobiliari muncim din greu pentru a ne satisface clientii si asta se intampla doar la momentul cand am reusit sa vindem casa. Daca nu avem un angajament din partea clientilor nostri, cu greu putem face investitiile necesare. Cand te angajezi sa lucrezi cu un agent care impartaseste informatiile intr-un sistem multiplu de listare MLS cu alte agentii imobiliare, acesta va fi responsabil de a oferii proprietatea tuturor agentiilor care pot avea un potential cumparator, totodata fiind un agent responsabil care te va tine bine informat si de la care poti cere informatii in orice moment, un agent care iti va apara interesele in fata tuturor mai presus chiar de propriile interese.